Lupaș Pavel

De la Enciclopedia sportivilor români - Extras marius-ciclistu
(Redirecționat de la Lupaş Pavel)
Salt la: navigare, căutare
LupasPavel.jpg


Despre[modificare]

Lupaș Pavel Emil (n. 3 iulie 1974, Cluj-Napoca) a fost cel mai bun ciclist de performanţă român între anii 1995 și 2005, cu 54 de titluri de Campion Naţional Absolut la diverse discipline.

Cel mai mare succes internaţional al său : Campion Balcanic 2002 în Grecia.
Din anul 2000, el este Maestru al Sportului.


Începe activitatea ciclistă la 15 ani în 1989 la C.S.M. Cluj-Napoca, participând pe dată de 5 noiembrie la Campionatul Naţional de Ciclocros – juniori mici la Poiana Brașov, având ca antrenor, pe Szilaghi Alexandru.


În 1990 câștigă pe 18 august primul său titlu de Campion Naţional în proba de c.t. individual pe munte, iar pe 3 noiembrie la Poiana Brașov, cel de-al doilea titlu de Campion Naţional de Ciclocros, deci în total 2 titluri de Campion Naţional la juniori mici.


În 1991 trece la juniori mari tot la CSM-CFR Cluj-Napoca și câștigă primul său titlu de Campion Naţional la juniori mari, cel de Ciclocros la Poiana Brașov. În același an câștigă și Turul Clujului cu participare internaţională (Ucraina) și Cupa Orașelor Ed. A 34-a și Cupa Federaţiei. Deburează în probele de velodrom la 1 km start de pe loc.


În 1992 în al doilea an de junior mare câștigă titlul de Campion Naţional de Fond pe clasicul traseu de la Câmpulung Mușcel – 7 Mușcele – căţărare – cu peste 5 minute avans, apoi cel de c.t. individual pe munte și cel la seniori pe aceeași specialitate la Sinaia cota 1400m și în toamnă cel de ciclocros la București. Câștigă a doua oară consecutiv Cupa Orașelor (8 etape) și obţine o normă de Candidat Olimpic la CSN de c.t. individual – munte.


În 1993 debutează la seniori tot la CSM-CFR Cluj-Napoca și debutează cu echipa naţională de seniori în Turul Bulgariei, unde ocupă un merituos loc 3 în clasamentul căţărătorilor, debutând și în Turul României ed. A 31-a unde obţine o normă cifrică pentru maestru sportului.


În 1994 câștigă încă trei titluri de Campion Naţional, iar la a doua participare în turul României ed 32-a câștigă locul 1 la clasamentul căţărătorilor.


În 1995 trece în toamna la Ardaf Cluj-Napoca și obţine titlul de Campion Naţional c.t. individual-munte la cota 1400m, și împreună cu Bercheșan Dănuț și cel de c.t. perechi în 1996 – având ca antrenor pe Selejan Radu; câștigă Ediţia 37-a a Cupei F.R. Ciclism la seniori și ocupă pentru prima oară locul 1 în clasamentul celor mai buni sportivi ai anului la categoria seniori.


În 1997 câștigă din nou titlul de Campion Naţional la c.t. individual la Izvorul Mureșului pe un traseu muntos cu o medie orară de excepţie: 45km/h, iar împreună cu Bercheșan Dănuț cel de-al doilea titlu de Campion Naţional în probă de c.t. perechi precum și titlul de Campion Naţional la Mountain-Bike (cross country) la Poiana Brasov si cel de ciclocros. La ed. 34-a a Turului României, sub culorile echipei naţionale câștigă etapa a X-a c.t. individual la Poiana Brașov și ocupă locul 1 cu echipa, iar în finalul sezonului ocupă din nou locul 1 la clasamentul celor mai buni 10 cicliști ai anului.


În 1998 trece de la 1 aprilie la Clubul Dinamo București, având ca antrenor pe maestrul emerit al sportului Romașcanu Mircea și participă cu echipa naţională la Ed 55-a a Turului României unde ocupă locul 1 cu echipa și locul 5 în clasamentul general individual – primul ciclist român.


În 1999 revine în fruntea celor mai buni 10 cicliști ai anului și câștigă pentru prima oară un titlu de Campion Naţional la velodrom urmărire individuală și apoi încă două titluri (viteza olimpică și urmărire pe echipe, iar la a 36-a ediţie a Turului României ocupă locul 1 în clasamentul combativităţii și câștigă 6 concursuri interne.


În anul 2000 – cel de-al 12-lea an de activitate competiţională debutează cu câștigarea titlului de Campion Naţional de Ciclocros, apoi titlul de Campion Naţional de c.t. individual (al 5-lea consecutiv) și titlul de Campion Naţional de Fond pe clasicul traseu al Campionatelor Balcanice – în Dobrogea la Măcin – sosire solitară cu 4 minute avans faţă de locul 2 și 10 minute faţă de locul trei.


În Turul României – ED 37-a (la a 7-a participare) ocupă locul 7 în clasamentul general individual – ratând de puţin ocuparea locului 3 – fiind primul român în primele 10 locuri (cea mai selectă și puternică participare internaţională din ultimele ediţii) și locurile secunde în clasamentele combativităţii și al căţărătorilor – unde a condus multe etape, pierzând în final.


În cadrul Campionatelor Naţionale de Velodrom, câștigă 4 titluri consecutive de Campion Naţional. Toate aceste performanţe îl caracterizează ca un ciclist complet: contra timp, bun căţărător ciclocrosist și alergător de velodrom, având titluri naţionale la toate specialităţile, un total de 33 din care 7 ca junior și 26 ca senior. Marea sa specialitate rămâne contra timpul unde deţine 13 titluri, de Campion Naţional, apoi ciclocrosul cu 10 titluri, velodromul cu 7 titluri, iar la Fond 3 titluri câștigate solitar cu avans de câteva minute.


Are 25 de victorii în concursurile alergate din care 1 internaţională, 2 Cupe ale Orașelor ca junior și 3 cupe F.R. Ciclism ca senior și este clasat de 4 ori pe locul 1 în clasamentul celor mai buni 10 cicliști ai anului în ultimii 5 ani.


În arena internaţională a participat timp de 10 ani debutând ca junior în 1991 în Grecia la un Tur Ciclist Internaţional, iar ca senior doi ani mai târziu – în 1993 în Turul Bulgariei.


A luat parte la 29 de Tururi Cicliste Internaţionale (din care 7 la Turul României, 4 la Turul Serbiei, 3 la Turul prezidenţial al Turciei, etc) în 12 ţări – România, Macedonia, Bulgaria, Austria, Grecia, Serbia, Ungaria, Italia, Turcia, Iugoslavia, Slovenia, Slovacia.


A fost prezent pe podiumul de premiere (individual său cu echipa) de 12 ori – prima oară în 1992 ca junior locul trei cu echipa în Turul Ciclist internaţional al Greciei, A fost de 8 ori în primele 10 locuri și de 12 ori în primele 15 locuri, în clasamentele generale individuale. A fost de 4 ori pe locul 1 în clasamentul căţărătorilor. A ocupat 2 locuri 3 (medalie de bronz) la Campionatele Balcanice de pista Sofia 1999 și șosea-Belgrad 2000.


A participat de două ori la Campionatele Mondiale de Ciclism-șosea (în 1992 ca junior și 1996 ca senior) tot în probele individuale, (contra timp). Cele mai bune rezultate în 1994 Campion Internaţional de Ciclocros al Ungariei; în 1996 în cursa celor „3 B-uri” (Turul Dunării) Bratislava-Budapesta-Belgrad – 665km cu 44 km/h unde a ocupat locul 3 cu echipa și 4 în clasamentul general individual din 73 de concurenţi reprezentând 9 ţări. Anul acesta locul 19 din 90 de participanţi din 12 ţări în Turul „Drumul Regelui Nicolas” pe un profil muntos 614km cu 40.570 km/h unde a fost unul din principalii căţărători.


Tot anul acesta locul 16 din 93 de participanţi în Turul Prezidenţial al Turciei, un loc 2 în etapa a treia și de 5 ori, în primele 12 locuri în etape: în 1998 locul 3 cu echipa și 4 individual câștigând și clasamentul căţărătorilor în Turul Judeţului Pesta-Ungaria. În 1995 7 luni (februarie august) a participat la concursuri în Ungaria sub culorile Clubului Csepel (Turul Serbiei, Turul Balaton unde a câștigat etape și a purtat Tricoul Galben; câștigător al unui concurs în 2 etape și alte 3 victorii în cursele de o zi. A avut ca antrenori la echipa naţională pe maestrul sportului Ardeleanu Ion și pe Berecmeri Csongor.


El și-a încheiat cariera ca un adevărat campion, la sfârșitul anului 2003 și a revenit în Cluj-Napoca, unde a lucrat ca ofiţer de poliţie timp de șase luni. Din 2004 a fost din nou activ ca sportiv, la Dinamo București.


În urma disensiunilor cu antrenorul Romașcanu Mircea, cu numeroase eforturi, în 2005 crează o echipă mixtă la Cluj-Napoca, sub numele Dinamo-CCN, cu care participă la Turul României în același an, ocazie cu care bifează a douăsprezecea participare. Tot atunci încearcă punerea pe picioare a unei fundaţii cu numele "For Sport Lupas".

LupasPavel1.jpg

Foto zoltanlorencz.ro

Din păcate aceste proiecte nu îi reușesc și la finalul anului, pune punct carierei sportive.

Dinamo-CCN.jpg

Echipa Dinamo-CCN la Memorialul Dan Răcășan - Câmpulung Muscel 15.05.2005.În stânga Bercheșan Dănuț și in dreapta Lupaș Pavel.

Constituţie[modificare]

1.84 m înaltime și 74 kg.


Echipe[modificare]

1989–1995 CSM-CFR Cluj-Napoca.

1995 Schwin-Cepel Budapest.

1995–1998 Ardaf Cluj-Napoca.

1998–2003 Dinamo București.

2004 Dinamo București.

2005 Dinamo-CCN Cluj-Napoca

Rezultate[modificare]

1989[modificare]

Debuteaza in 1989 la Campionatul National de Ciclocros la categoria juniori – mici la Poiana Brasov pe data de 5.11 – locul 9.


1990[modificare]

Loc 1 la Campionatul National de C.T. Individual-munte la Campulung Muscel pe data de 18.08

Loc 1 la Campionatul National de Ciclocros la Poiana Brasov.

Loc 5 la Campionatul National de Semi-Fond (circuit)

Loc 5 la Campionatul de C.T.Echipe juniori mici cu Marton si Simota.

Loc 6 la Campionatul National de C.T.Individual

Loc 2 la Cupa F.R.Ciclism juniori-mici – Braila.

Loc 2 in etapa a 6-a (circuit) Arad la Cupa Oraselor

Loc 1 la fond Cluj-Huiedin-Cluj etapa a 7-a la Cupa Oraselor.

Obtine o norma de categoria I-a.

Ocupa locul 3 in clasamentul celor mai buni 10 juniori mici.


1991[modificare]

Trece la juniori mari tot la CSM-CFR Cluj-Napoca.

Loc 1 la Campionatul National de ciclocros la Poiana Brasov

Loc 2 la Campionatul National de C.T.Individual

Loc 3 la Campionatul National de ciclocros la seniori

Loc 5 la Campionatul National de C.T.Echipe (Simota Al.; Sarbu M, Bercheșan Dănuț)

Loc 9 la Campionatul National de Semi-fond pe circuit.

Intre 2 si 5 mai debut international la Turul International al Greciei pentru juniori – loc 32 din 63 de concurenti si locul 6 cu echipa din 13 echipe pe 5 etape.

Loc 2 la Cupa FR Ciclism la Braila

Loc 1 in Turul Clujului cu participare internationala (Ucraina)

Loc 8 Trofeul Bilal- Ed. I-a (5 etape).

Loc 1 Cupa Oraselor Ed. 34-a si loc 1 in etapa I-a C.T.Individual

Loc 1 la Cupa F.R.Ciclism ciclocros la Poiana Brasov

Loc 1 la Cupa Poiana la Ciclocros la Poiana Brasov

Debuteaza pe velodrom la 1km start loc cu loc 7

Participa la Turul Romaniei si obtine o norma de categoria I-a


1992[modificare]

Al doilea an de junior-mare.

Loc 1 la Campionatul National de fond cu peste 5 minute avans

Loc 1 la Campionatul National de C.T.Individual.

Loc 1 la Campionatul National de C.T. Individual – munte.

Loc 1 la Campionatul National de C.T. Individual – munte-seniori.

Loc 1 la Campionatul National de Ciclocros – Poiana Brasov

Loc 2 la Campionatul National de semifond – circuit.

Loc 5 la Campionatul National de C.T. Echipa (Simota Al. și Bercheșan Dănuț)

Participa a 2-a oara la Turul International al Greciei pentru juniori – loc 20 din 60 de concurenti si locul 3 cu echipa (prima prezenta pe un podium international)

Participa la Campionatul Mondial pentru juniori in Grecia la Atena la Proba de C.T.Echipe (Bogdan Laur. ; Neagoe Gabriel.; Dinca Mihai).

Participa la Turul Macedoniei – loc 5 cu echipa

Loc 1 pentru a doua oara consecutiv la Cupa Oraselor (8 et)

Loc 1 la Momorialul Martie Stefanescu – ciclocros P. Brasov.

Obtine o norma de candidat olimpic la C.T. Individual – munte


1993[modificare]

Primul an de seniori tot la CFR-CSM Cluj-Napoca

Loc 2 la Campionatul National de C.T.Munte (cota 1400m).

Loc 3 la Campionatul National de C.T.Individual

Loc 4 la Campionatul National de semifond circuit

Debuteaza in echipa nationala de seniori, in Turul Bulgariei, loc 3 in clasamentul cataratorilor.

Turul Bulgarei loc 22 din 66 de participanti.

Turul Ungariei loc 25 din 99 de participanti.

Indeplineste norma de maestru al sportului in Turul Romaniei.


1994[modificare]

Loc 1 la Campionatul National de C.T.Individual munte.

Loc 1 la Campionatul National de ciclocros – Poiana Brasov

Loc 2 la Campionatul National de semifond circuit

Loc 1 la Trofeul Fast-Hercules, castigand 2 etape

Loc 1 la Cupa Poiana Ciclocros

Loc 1 la Memorialul Martie Stefanescu – ciclocros

Loc 1 la Campionatul National de ciclocros al Ungariei.

Ocupa locul 1 in clasamentul celor mai buni 10 sportivi seniori al anului.


1995[modificare]

In perioada Februarie-August a participat in Ungaria sub culorile clubului Swechin-Csepel.

Castiga o etapa in Turul Balaton si a purtat tricoul galben.

Participa la Turul Serbiei

A castigat un concurs in 2 etape

A avut 3 Victorii in cursele de o zi.

Loc I la Campionatul National de C.T.Individual munte.

Trece in toamna la ARDAF-Cluj-Napoca – antrenor Salajan Radu.


1996[modificare]

Loc 1 la Campionatul National de C.T. Individual.

Loc 1 la Campionatul National de C.T. Perechi (Bercheșan Dănuț)

Loc 1 la Campionatul National de Ciclocros – Poiana Brasov.

Loc 1 la Campionatul National de Urmarire individuala – pista.

Loc 4 la Campionatul National de C.T. Individual munte.

Loc 9 la Campionatul National de semifond pe circuit.

Loc 10 la Campionatul National de fond.

Castiga Cupa F.R.Ciclism editia a 37-a.

Loc 1 la Trofeul Primavara Prahoveana (5 etape).

Loc 4 la Cupa Gewiss-Medirom.

Patricipa in cursa internationala Turul celor „3 B” Bratislava, Budapesta, Belgrad si locul 3 cu echipa din 9 natiuni, realizand in cele 4 etape insumand 665km cu o medie orara de peste 44 km/h si 73 de participanti.

Participa la Turul Ungariei – loc 10 – 4 natiuni (5 etape)

Participa la Campionatul Moldial de C.T.Individual în Elveția, Lugano - locul 46.

Ocupa locul 1 in Premiul Federatiei pentru cei mai buni 10 seniori ai anului.


1997[modificare]

Loc 1 la Campionatul National de C.T. Individual (Izvorul Muresului) cu o medie orara de peste 45km/h.

Loc 1 la Campionatul National de C.T.Perechi (Bercheșan Dănuț)

Loc 1 la Campionatul National de Ciclocros – Poiana Brasov.

Loc 1 la Campionatul National de MTB Cros-country Poiana Brasov.

Loc 2 la Campionatul National de C.T. Individual munte.

Loc 2 la Cupa Dinamo (la 1 sec de loc 1)

Loc 2 la Cupa Prahova (3 etape)

Loc 1 in etapa a 10-a C.T. Individual – Poiana Brasov, locul 1 in clasamentul pe echipe si locul 5 in clasamentul general individual (4 tari).

Participa la concursul international „Drumul Regelui Nicolas”

Participa la Cupa Balaton – Loc 1 la Cataratori si locul 3 cu echipa (55 de concurenti din 5 natiuni).

Participa la Turul Dunarii (5 etape cu 65 de concurenti, 6 natiuni – locul 16).

Participa la Turul Serbiei (8 etape cu 68 de concurenti – 8 natiuni – locul 9).

Participa la Cupa Orasului Budapesta (55 de participanti, locul 6)

Ocupa locul 1 in clasamentul celor mai buni 10 sportivi ai anului.

Se claseaza pe plan mondial in prima mie de ciclisti din 1447 locul 856 – UCI.


1998[modificare]

La 1 aprilie trece la clubul Dinamo-Bucuresti, antrenor maestrul emerit al sportului Romașcanu Mircea.

Loc 1 la Campionatul National de C.T.Individual cu peste 45 km/h pe 37km.

Loc 1 la Campionatul National de Fond.

Loc 1 la Campionatul National de Ciclocros.

Participa la Turul Romaniei ed 35-a si ocupa locul 5 si locul 1 cu echipa.

Castiga editia 39-a a Cupei FRCiclism si Turul Adjudului.

Castiga Cupa Poiana la Ciclocros.

Participa la Turul Prezidential al Turciei.

Participa la Turul Serbiei si la Turul Iugoslaviei.

Participa la Cupa Judetului Pesta unde ocula locul 4, locul 3 cu echipa si locul 1 in clasamentul cataratorilor.


1999[modificare]

Loc 1 la Campionatul National de C.T. Individual.

Loc 1 la proba de urmarire individuala-pista.

Loc 1 la proba de viteza olimpica-pista

Loc 1 la proba de urmarire pe echipe-pista.

Participa la editia a 36-a a Turului Romaniei – locul 11 si locul 1 in clasamentul combativitivitatii.

Castiga editia a 40-a a Cupei FRCiclism.

Castiga editia I-a a Trofeului Sportul Romanesc.

Castiga Cupa Dinamo.

Castiga Cupa Olimpica la ciclocros.

Castiga Cupa Dinamo la ciclocros.

Castiga Cupa de Toamna la ciclocros.

Participa la Turul Prezidential al Turciei – locul 10 si locul 6 cu echipa.

Revine in fruntea celor mai buni 10 ciclisti ai anului si ocupa locul 3 (medalie de bronz) la Campionatul Balcanic de velodrom la proba de viteza olimpica.

A avut antrenori in arena nationala pe m.sp. Ion Ardeleanu 1993-1995 si apoi pe Csongor Berekmeri si m.em.sp. Romașcanu Mircea.


2000[modificare]

Loc 1 la Campionatul National de Ciclocros

Loc 1 la Campionatul National de C.T. Individual.

Loc 1 la Campionatul National de Fond cu 4min avans de locul 2 si 10 min de locul 3.

Loc 1 la proba de 1km st.loc.-pista.

Loc 1 la proba de viteza olimpica – pista.

Loc 1 la proba de urmarire individuala – pista.

Loc 1 la proba de urmarire pe echipe – pista.

Participa la ed. A 37-a a Turului Romaniei – locul 7 si locurile 2 in clasamentele combativitatii si cataratorilor.

Castiga medalia de bronz (locul 3) la Campionatul Balcanic in proba de C.T.Individual (40 km cu peste 44km/h), la 4 sec de locul 2 si 32 sec de locul 1.

Participa la Turul Serbiei unde se lanseaza in primii 20% din cel 227 de concurenti.


2001[modificare]

Loc 1 la Campionatul National de Ciclocros.

Loc 1 la Campionatul National de C.T.Individual.

Loc 1 la proba de viteza olimpica-pista.

Loc 1 la proba de urmarire individuala – pista.

Loc 1 la proba cursa de puncte – pista.

Participa la Turul Romaniei ed. 38-a, locul 2 in clasamentul general individual si castiga 2 etape.

Castiga Cupa FR Ciclism si etapa a 3-a.

Castiga Cupa Olimpia la Ciclocros.

Castiga Cupa Poiana la ciclocros.

Castiga Cupa Aurora la ciclocros.

Participa la Turul Prezidential al Turciei si ocupa locul 3 in etapa a 3-a.

Participa la concursul international „Drumul Regelui Nicolas”

Se claseaza pe locul 2 in clasamentul celor mai buni 10 ciclisti ai anului si pe locul 1 in probele de fond.


2002[modificare]

Loc 1 la Campionatul National de ciclocros.

Loc 1 la Campionatul National de C.T.Individual.

Loc 1 la Campionatul National de Fond.

Ocupa locul 2 la probele de 1km, viteza olimpica si urmarire pe echipe.

Devine Campion Balcanic (loc 1) la proba adevarului C.T.Individual si ocupa locul 3 – medalie de bronz – la proba de urmarire pe echipe – pista.

Participa la Turul Prezidential al Turciei si ocupa locul 7.

Participa la Turul Serbiei si ocupa locul 15.

Participa la concursul international „Drumul Regelui Nicolas”

Participa la ed 39-a a Turului Romaniei – locul 8.

Castiga Cupa FR Ciclism si locul 1 in etapele 1 si 2.

Se claseaza pe locul 2 in clasamentul celor mai buni 10 ciclisti ai anului si locul 1 in probele de sosea.


2003[modificare]

Loc 1 la Campionatul National de C.T.Individual.

Loc 1 la Campionatul National de Fond.

Loc 1 la proba de urmarire individuala – pista.

Loc 1 la proba de urmarire pe echipe – pista.

Loc 1 la proba de viteza olimpica-pista.

Devine vice-campion Balcanic – loc 2 – medalie de argint in proba de urmarire pe echipe – pista si ocupa locurile 4 in probele de viteza olimpica si cursa pe puncte – pista si locurile 6 in probele de 1km si urmarire individuala – pista.

Participa la a 40-a editie a Turului Romaniei si ocula locul 2

Castiga cupa FR Ciclism si etapa a 2-a

Se claseaza pe locul 2 in clasamentul celor mai buni 10 sportivi ciclisti ai anului si locul 1 un probele de fond.

Participa in perioada 8.04 si 15.6 sub culorile clubului Wilton Snel-Cycling (Olanda), la urmatoarele concursuri internationale, clasandu-se in prima treime a concurentilor.

Lexmand Criterium – Olanda (pluton).

Rund Um Seene Center – Germania loc 23

Zlm Arijann de Schiper Troffee- Olanda loc 40

Rund um Koln – Germania locul 1 in clasamentul cataratorilor.

Orangjerande Criterium – Olanda locul 1 in clasamentul combativitatii.

Bergpreis der Liender Volksbank – Germania loc 8

Grote Preis Impens Gustaaf – Belgia – locul 21

Berg Criterium Voerendal – Olanda locul 6

Pws Zuidervald Tour – Olanda locul 18

Omlon der Kempen (Olanda) – 1.5 UCI la pluton

Fleche du Sud – Luxemburg (5 etape) locul 21

Welinghofer Bergkriterium – Germania (pluton)

Wiell e rrande von Winteswijik – Olanda (pluton).

G.P. von Bucholz – Germania, cursa profesionista cu participanti GS-1 si GS-2, multipli campioni nationali in tarile de origine si castigatori de etape in Tururile Italiei si Frantei (pluton)

G.P de Balocil – Belgia locul 12

G.P Etienne de Wilda – Belgia locul 17

Kriterium Heerenberg – Germania (pluton)

OZ Wielerweekend – Belgia (3 etape) pluton

Ronde van Midden Nederland – Olanda (pluton)


2004[modificare]

Loc 1 la Campionatul National de C.T.Individual.

Loc 1 Pistă – urmarire individuala.

Loc 1 Pistă cu echipa.

Loc 1 Naționale Sosea C.T.Individual.

Loc 1 Naționale Ciclocros.

Loc 5 Turul României.

Loc 21 la Campionatul Balcanic Turcia (Bursa) C.T.Individual.

Loc 14 Turul Bulgariei ediția 25.


2005[modificare]

Loc 1 etapa 4 (circuit) Memorialul Dan Răcășan Câmpulung Muscel.


Referinţe[modificare]

de.wikipedia.org

cyclingfever.com

cyclingarchives.com

cqranking.com

memoire-du-cyclisme.eu

cyclingdatabase.com

radsportseiten.net

the-sports.org